Deziderat comun. Excelenta in Management

despre COMMITMENT

 

In primul rand, Bine ai venit! la CRM-EDU.

Am ales ca si prim post pe blogul nostru o tema care ne este draga si care, in acelasi timp, ne framanta permanent: CARE ESTE DEFINITIA COMMITMENTULUI? CUM IL IDENTIFICAM?

Commitment vine din latinescul “committere” care inseamna a pune in legatura, a lega, a incredinta. Commitment exista atunci cand actiunile noastre ating (si chiar depasesc) asteptarile generate de catre cuvintele si promisiunile noastre, atunci cand exista o aliniere intre intentii, promisiuni si actiuni. Peter Drucker spunea la un moment dat: “Unless commitment is made, there are only promises and hopes; but no plans.” Planurile cele mai bune nu valoreaza mai nimic daca nu se pun in practica actiunile din el!

In mod sigur exista multe moduri de a identifica sau dovedi commitment (exista si multe instrumente de evaluare la colegii din HR). Din experienta noastra, din ceea ce am observat noi in organizatii, in familii, la colegii sau partenerii nostrii, din viata de zi cu zi, din ceea ce am invatat de la altii, sunt cateva caracteristici care pe noi ne-au ajutat intotdeauna sa identificam commitmentul:

  1. Pasiunea: pasiunea este focul intern care ne motiveaza. Atunci cand aceasta lipseste, actiunile noastre sunt cele dictate (de exterior, formale) si nu cele in care credem 100%. In plus, fara pasiune, actiunile noastre nu vor avea viteza, anvergura si impact. Pasiunea este samanta din care commitmentul infloreste!
  2. Perseverenta: cand cineva este ‘commited’, suportul, ajutorul lui este neconditionat si fara limita de timp (data de expirare). Aceasta se aplica atat in viata profesionala cat si in viata personala. Commitmenturile pe care le facem ne conduc in viata si ne ofera ancore in momentele mai grele, cu provocari majore.
  3. Excelenta: de cate ori ati auzit expresia: “aim for the sky and shoot for the stars”? Dovedim commitment cand refuzam sa acceptam altceva decat “THE BEST” pentru noi sau pentru ceilalti, cand permanent ne largim viziunea. Cineva spunea foarte frumos: <<Commitment unlocks the doors of imagination, allows vision, and gives us the “right stuff” to turn our dreams into reality.>>
  4. Autocunoasterea: este foarte greu sa ai commitment atunci cand tu insuti nu stii ce este cel mai bine, important pentru tine. Commitmentul are nevoie de abilitatea de a te auto-observa si de a face decizii constiente. In primul rand pentru tine!
  5. Integritatea: Commitmenturile pe care le facem ne ajuta sa ne pastram INTEGRITATEA. Aceasta poate fi pusa la incercare pe parcursul timpului in care actionam in baza commitmentului. Credinta si respectarea idealurilor si valorilor noastre ne ajuta sa ne pastram commitmenturile!

Din cele de mai sus, punctele 2, 3 si 4 pot fi intarite prin programele noastre.

Pasiunea este in fiecare dintre noi, trebuie doar s-o canalizam in directia potrivita. Cat despre integritate, am citit o definitie foarte simpla a acesteia, pe care v-o propunem in incheiere pentru frumusete, dar si profunzime: “Integrity is doing the right thing, even if nobody is watching you.”

Back to Top